5 tips for indieforfattere

Hva betyr det å bli indieforfatter?

Det betyr først å ta eierskap over sitt eget forfatterskap. I stedet for å gi fra deg rettighetene, og kanskje drukne i andre utgivelser, eier du ditt eget verk. Du styrer den kreative prosessen selv, knytter til deg de profesjonelle aktørene du vil jobbe med, og får alle inntektene selv.

Som indieforfatter gjør du akkurat det samme som hos et forlag, den redaksjonelle prosessen, forskjellen er at du betaler for den selv. Da får du også alle inntektene, og bestemmer selv over bokens levetid.

Hva øker sjansen for å lykkes?

Her er fem gode tips fra oss:

1. Invester i en grundig redaksjonell gjennomgang av boken.

Profesjonelle forlag har egne folk til å med å være redaktør, språkvask, korrektur, omslag, ombrekk og trykk - alt det redaksjonelle. Når du er indie gjør du dette selv. Det koster litt, selvsagt. Samtidig er det du som eier ditt eget verk, ikke forlaget. 

Vi råder deg til å legge kvalitet i denne engangsinvesteringen, så kan du gå ut og tilby boken din med rak rygg!

Her er gangen i bokproduksjonen:

- Redaktør.

Aller først bør boken innom en redaktør. En god redaktør gir motstand, og er en sparringspartner i skriveprosessen. Er karakterene troverdige og levende? Hvordan er dramaturgien, altså historien bygget opp? Flyter det godt – føles det viktig, relevant?

- Språkvask.

Etter et par gode runder med redaktør er det klart for språkvask. En god språkvasker ser etter logiske brister, overganger, språket. 

- Korrektur.

Enkelte språkvaskere tar også korrekturen. Det kan likevel være lurt å investere i en korrekturleser, som pirker på språket. Av og til fanger også korrekturleserne opp noe språkvaskeren har oversett. 

- Ombrekk.

For at dokumentet skal passe inn i en bok må formatet gjøres om. Dette kalles å brekke om manuset – rett og slett formatere teksten, eventuelt illustrasjoner, så den passer inn i bokens format. For digitale formater, som e-bøker, må du formatere teksten og sikre at den er lesbar på ulike enheter. For fysiske bøker må du vurdere sidestørrelse, marger, typografi og eventuelle illustrasjoner. 

- Omslag (design)

Et godt omslagsdesign er avgjørende for å tiltrekke seg lesere – et profesjonelt, attraktivt og relevant omslag som skiller seg ut i bokjungelen. Dette bør en profesjonell designer gjøre.

- Trykk.

Det er viktig å tilpasse trykken etter hva slags bok du ønsker, og prisen vil variere med papirkvaliteten. Du kan velge å trykke opp flere bøker samtidig, eller etter behov ("print on demand").

Les mer om hele prosessen her: Indiepublisering fra A til Å.

Vi hjelper deg gjerne under hvert ledd av denne prosessen. Hos oss får du hjelp av de aller beste, og vi tar gjerne hele jobben med produksjon for deg. 

2. Finn riktig pris for boken din.

Du kan velge å tilby boken til en konkurransedyktig pris for å tiltrekke flere lesere, eller du kan sette en høyere pris for å signalisere kvalitet. Vurder også muligheten for å kjøre kampanjer eller tilby midlertidige rabatter for å generere interesse og øke salget.

Vi hjelper deg gjerne med å drodle rundt pris – viktig og (litt) vanskelig :-)

3. Sørg for at leserne får tak i boken din – flere steder.  

Når det gjelder distribusjon, er det flere alternativer å vurdere som en selvpubliserende forfatter. Du kan velge å distribuere boken din digitalt gjennom nettbutikker og bokhandlere. 

4. Selg boken din smart!

Markedsføring er en viktig del av å være indieforfatter. Ikke la boken din bli en dårlig skjult skatt!

Her kan du lese mer om smart markedsføring av boken din:

Selg boken din smart – og uten at det koster skjorta

5. Vær tålmodig.

Å bygge en leserbase og etablere seg som forfatter tar tid og krever tålmodighet. Ikke bli frustrert eller gi opp hvis salget ikke skyter i været med en gang. Vær vedvarende, fortsett å lære og forbedre deg som forfatter, og vær åpen for tilbakemelding og justeringer underveis.

Delta i forfatterfellesskap, bli med i skrivegrupper eller online fora, og søk råd fra andre selvpubliserende forfattere. Å ha et nettverk av likesinnede forfattere kan være uvurderlig når det gjelder å få støtte, dele erfaringer og lære av hverandre.

Vi har et supert felleskap hos oss, der du er hjertelig velkommen til å være med i – helt gratis. Meld deg inn her:

Nyttig og inspirerende forum for indieforfattere

Vi heier på indieforfattere, og ønsker å ha nettopp deg med i fellesskapet! 

Entusiastisk hilsen,

Kristine S. Henningsen

Rektor, forfatter og skrivetrener :-)

>