Lydbok

Lyd er fremtiden, og bøker strømmes som aldri for.

Noe av det viktigste du gjør som indieforfatter kan være å lage lydbok av verket ditt.

Lydbokmarkedet vokser i rekordfart. Men hva innebærer det egentlig å lage og distribuere en lydbok, og hvordan kan du gjøre det selv?

Veien til lydbok i korte trekk:

  1. Oppleser: Mange forfattere velger å lese inn boken sin selv. Det kan være lurt, lytterne kan føle seg mer nær stoffet og forfatteren. Rimeligere er det også, når du slipper å hyre inn en skuespiller. Bare husk at det er en krevende prosess. Det kan være en idé å la en profesjonell lese inn boken din – eventuelt en amatørskuespiller. 
  2. Utstyr: Hvis du leser inn lydboken selv, trenger du et bra program for opptak, og en mikrofon med høy kvalitet. Sørg for å skape et stille opptaksmiljø med minimal bakgrunnsstøy. Aller best er det hvis du sitter i et lite og lukket rom, for eksempel et skap (hvis du ikke har tilgang til studio), så det blir intim lyd uten romklang.
  3. Opptak: Bruk et bra lydredigeringsprogram, for eksempel Audacity (gratis) eller Adobe Audition (gratis prøveperiode), for å ta opp lydboken. Ta opp filene kapittelvis eller del det opp på annen måte, og husk å merke dem godt – så det er enkelt å sette dem sammen etterpå. Gjør gjerne flere opptak for å få best mulig kvalitet. 
  4. Redigering: Gå gjennom opptakene og fjern eventuelle feil, lange pauser, bakgrunnsstøy og annet "grums". Juster volumet for å sikre en jevn lyd på alle opptakene.
  5. Effekter: Lag gjerne en intro, og kanskje noen innledninger, som gir lytteren en fin inngang til boken og de ulike kapitlene. Legg gjerne til passende musikk eller lydeffekter, men pass på at det ikke blir for mye eller at det blir forstyrrende. 
  6. Filformat: Konverter lydfilene til et passende filformat. MP3 er et format som er kompatibelt med de fleste enheter og plattformer.
  7. Distribusjon: Velg en plattform for lydbøker, for eksempel Fabel, Storytel eller Nextory (eller alle – dette står du fritt til som indieforfatter), for å gjøre lydboken tilgjengelig for strømming. Plattformene kan ha ulike krav til filformater og metadata, så sørg for å følge deres retningslinjer. Du kan også selge boken din via bokhandel eller egen nettside – eller hos oss i Indiemoon.
  8. Metadata: Lag metadata for lydboken din, som tittel, forfatter, beskrivelse, ISBN-nummer – og relevante kategorier eller søkeord. Dette hjelper lytterne med å finne akkurat din bok.
  9. Markedsføring: Det er mange måter å promotere lydboken din på – for eksempel gjennom sosiale medier, din egen nettside og andre kanaler. Tips! Del gjerne lytteprøver av lydboken for å gi potensielle kjøpere en smakebit på lydboken. 
  10. Royalties og inntekt: Husk å sette deg inn i royalty- og inntektsreglene fra distribusjonsplattformene du bruker. Som indieforfatter har du den fordelen at du kan være på flere plattformer samtidig, og at alle inntekter går rett til deg.

Skal du lese inn boken din selv? Les disse tipsene: 10 gode råd når du skal lese inn egen lydbok.

Vi i Indiemoon hjelper deg gjerne med å lage lydbok, enten du skal lese selv eller ikke. Vi har erfaring med å produsere lydbøker, og få dem ut på de like plattformene. 

Vil du lage lydbok av manuset ditt? Ta kontakt med oss her: Ja, jeg vil gjerne ha en uforpliktende prat

"Det er mange slags lesere. Noen trenger inn i bøkene, andre lar bøkene trenge inn i seg"

>